Logo home

Jelger de Kroon draagt Vrienden over aan Frank Alleman

Voorzitter Jelger de Kroon heeft in april na 10 jaar voorzitterschap de 'hamer' overgedragen aan de nieuwe voorzitter Frank Alleman. Een mooi moment om deze beide voorzitters wat beter te leren kennen en meer te weten te komen over de stichting.

30 mei 2023

Frank Alleman, Jelger de Kroon, Frion, Frionfestival

Genoten van het Frionfestival? Dat is een van de vele activiteiten van de Stichting Vrienden van Frion. Deze stichting betaalt dingen voor cliënten van Frion die niet uit het reguliere budget betaald kunnen worden. Denk aan speeltoestellen, duofietsen en tovertafels. 

Jarenlang is Jelger de Kroon de voorzitter geweest van de stichting. “Als notaris bij DuretTrip heb ik de juridische kennis en achtergrond die nodig is bij het besturen van de stichting” vertelt Jelger. “Het is leuk om bij een groep te zitten die samen hetzelfde doel nastreeft. En het helpt natuurlijk wel als het dan ook gezellig is.” Jelger is in zijn vrije tijd vaak buiten te vinden. Hij houdt van schaatsen, surfen, zeilen en fietsen. Dit doet hij dan ook regelmatig. Jelger heeft een broer met een verstandelijke beperking. Ze bellen iedere woensdagavond als Jelger in de auto naar huis rijdt vanaf zijn werk. Op zondagen kan zijn broer zelf vanaf Heerenveen, waar hij zelfstandig met ambulante begeleiding woont, met de elektrische fiets naar Sneek. “Hij is mijn broer. Dat hij een beperking heeft maakt eigenlijk niet zoveel verschil. We houden allebei van voetbal kijken bij SC Heerenveen”, vertelt Jelger.
In zijn jaren als voorzitter heeft Jelger heel wat meegemaakt. Hij herinnert zich persoonlijke bedankkaartjes en een groep die een gift had aangevraagd voor een diner. De cliënten hebben een uitgebreid diner gekookt op de groep en het bestuur was uitgenodigd om te komen eten. Dat zijn heel speciale momenten. Over zijn rol in het bestuur is hij bescheiden. “Ik probeerde altijd wel grote lijnen uit te zetten en de voortgang te bewaken. We willen contacten onderhouden en natuurlijk fondsen binnen halen. Maar alles hangt af van de leden van je bestuur. Gelukkig waren onze vergaderingen altijd heel productief en gezellig.”

Nieuwe voorzitter

Het stokje geeft Jelger door aan Frank. Frank woont in Zwolle met zijn vrouw, drie kinderen en hond. Na zijn studie rechten in Rotterdam kwam hij te werken bij een advocatenkantoor. Nu werkt hij al elf jaar als jurist bij Adidas. Dit doet hij met veel plezier. In zijn vrije tijd is hij, net als Jelger, graag buiten. Hij gaat graag hardlopen in het bos en neemt dan de hond mee. Met de kinderen kan hij beter gaan wandelen vertelt hij lachend. “Die tijd samen buiten als gezin is voor ons heel belangrijk.” Nelleke, de vrouw van Frank is de eigenaresse van de Agnietenberg in Zwolle.

Frank is al langere tijd een bekend gezicht bij het Frionfestival. Als onderdeel van de ronde tafel deden zij ieder jaar een actie om geld op te halen voor het goede doel. Zo verkochten ze bijvoorbeeld loempia’s bij het voorprogramma. “Het voorzitterschap komt voor mij precies op het goede moment. Ik ben net te oud geworden om nog lid te blijven van de ronde tafel. Ik was dus op zoek naar een andere manier om iets bij te kunnen dragen. Frion lijkt me een leuke club mensen.”

Op de vraag waarom Frank zich graag wil inzetten voor Frion antwoordt hij: “Het voelt goed om iets te doen voor een ander. De wereld zou beter zijn als iedereen iets goeds zou doen. Nu ik wat ouder word denk ik wel eens na of het wel zinvol genoeg is wat ik doe. Op deze manier kan ik een steentje bijdragen voor een groep mensen die af en toe wel een steuntje in de rug kan gebruiken.”

Frionfestival

Beide mannen zijn enorm enthousiast over het Frionfestival. Jelger vertelt: “We hebben het ooit bedacht als een manier om meer sponsoren binnen te krijgen. Ieder jaar groeit het weer en dat is mooi om te zien. Door die groei werd het steeds professioneler en deden er bekende Nederlanders en artiesten mee. Maar toen is er bewust besloten om dat anders te doen. Het draait bij dit festival niet om de artiesten. Die kennen we al wel. Het draait om de cliënten, dus die zetten we op het podium. Ze mogen gezien worden! Dat is bijzonder, ieder jaar weer.”

Frank vult aan: “Het komt gewoon allemaal samen in dit festival. Het is echt een begrip in Zwolle waar steeds meer mensen aan mee willen werken. Dat is zo mooi om te zien.”

Toekomst

Jelger hoopt dat de vrienden van Frion door kan blijven gaan zoals het nu gaat. Het Frionfestival is een belangrijk onderdeel hiervan. Door goede contacten in Zwolle te blijven onderhouden kunnen ze mooie dingen blijven doen voor cliënten.

Frank heeft vertrouwen in de toekomst van de stichting. Alles is al heel goed geregeld en dat hoopt hij te kunnen voortzetten.